Choď na obsah Choď na menu
 


Noha je v šoku, ihličky striedajú balerínky

15. 9. 2013

Noha je v šoku, ihličky striedajú balerínky
 
Obuv by sme si mali vyberať podľa stavby a dispozície nohy. Ak chcete prospieť svojim kĺbom, dbajte na vhodnú obuv, nosenie vysokých podpätkov obmedzte. Podrážka by mala byť mäkká, aby tlmila nárazy.
BRATISLAVA. Ženy, ktoré celý deň nosia topánky na vysokánskych podpätkoch, si spôsobujú do budúcna veľké problémy. A nielen to. Český ortopéd David Havrda píše, že najväčšou chybou, ktorej sa dnes ženy a dievčatá dopúšťajú, je, ak striedajú vysoké ihličkové topánky s balerínkami.
Náhle striedanie výšky obuvi totiž môže spôsobiť zápal Achillovej šľachy. Havrda tvrdí, že noha zažíva pri tých zmenách taký šok, ako keby človek, čo celý deň liezol po skalách, začal hneď behať.
 
„Noha na to nie je prispôsobená,“ ortopéd.
 
Podpätky až po šestnástom roku
Ortopédov nenadchýna ani módny trend súčasných tínedžerov, ktorí v zime i v lete nosia najradšej tenisky či botasky a dievčatá v lete len rovné balerínky.
Podľa odborníkov sa za posledných dvadsať rokov zdvojnásobil počet vybočených palcov na nohe u dievčat v čase dospievania, chlapci sú na tom len o niečo lepšie. Deformitu palcov spôsobuje práve tvarovo a veľkostne nevhodná obuv.
Podpätky by dievčatá mali začať nosiť až po šestnástom či sedemnástom roku veku, keď už nerastú.
Ako pomáhajú vložky do topanok
Ak vás pri nosení topánok bolia nohy, neberte to na ľahkú váhu. Nevhodná obuv totiž môže škodiť nielen nohám, ale aj chrbtici.
Nohy v správnej polohe dokážu udržať aj ortopedické vložky. Pomôžu napríklad pri poklese priečnej a pozdĺžnej klenby, pri deformáciách kĺbov palcov, kladivkových prstoch, otlakoch na plôške nohy a iných ťažkostiach.
 
Za všetko nemôžu len topánky
Príčinou únavy a neochoty chodiť u detí však nemusia byť len nevhodné topánky. Na vine môže byť hypermobilita.
Ortopedička Blažena Brozmanová z bratislavskej Medifery hovorí, že hypermobilné dieťa má, zjednodušene povedané voľnejšie väzivové spojenia kĺbov alebo kostí, a tak najmä pri monotónnych pohybových aktivitách, najčastejšie pri chôdzi, zostáva oveľa viac „práce“ na svaloch, ktoré sa skôr unavia.
Pri tomto type plochých nôh sa bolesť u týchto detí prejavuje v predkoleniach. „Na unavený sval je dobre večer dať o niečo chladnejší vlhký obklad,“ vraví Brozmanová.
Zdôrazňuje, aby rodičia rešpektovali dieťa, a nebrali ho na dlhé prechádzky. „Nečudujte sa, že vydrží aktivity na ihrisku, lebo tie strieda, a tak sa neunaví,“ zdôrazňuje.

 

imagesh.jpg

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.